Hometrainere
Alt hvad du skal bruge til indendørs cykling.
Som i mange andre sportgrene så er den elektroniske udgave af disse blevet meget populære under betegnelsen e-sport. På TV transmitteres eSuperliga i fodbold hvor der spilles FIFA, ligesom der også i motorsport køres et verdensmesterskab i elektronisk Formel 1.
Cyklingen står ikke tilbage for denne udvikling, men fordelen her er, at ALLE kan være med - uanset niveau og pengepung (næsten). E-Cycling er således inden for de sidste par år blevet uhørt populært, hvor specielt softwareprogrammet Zwift er det mest populære.
Det hjælper gevaldigt på motivationen, når man kan cykle rundt i solbeskinnet landskaber mod andre virtuelle ryttere, i stedet for at stirre ind i en væg, som man gjorde for bare få år siden.
For at komme i gang med e-cycling - eller som det tidligere blev kaldt "cykling på hjemmetræner", skal man bruge følgende:
- En cykel - helst en cykel med en 10- eller 11 speeds kassette - man kan evt. købe en ekstra HER
- En smart trainer fra fx. Wahoo, Elite eller Tacx
- En "mellemenhed" - dvs. en smartphone, PC, ipad, tablet eller apple-TV
- En skærm (Ikke nødvendigt hvis du kan nøjes med at se dine data på mellemenheden)
- Abonnement til fx. Zwift, Kinomap, Bkool eller lign - det koster ca. 100,- pr. måned
Der findes flere forskellige typer smarttrainere - her skelnes mellem direct-drive og non-driect-drive. En non-driect-drive bruger baghjulpet på en rulle til at aflæse de data som man cykler med, og det er også den klart billigste løsning - her kan fx. Wahoo Kickr Snap være en god løsning. Ulempen ved denne type hometrainer er at den støjer en del mere, og det slider en del på bagdækket - til gengæld er man igang på et lavt budget. Vælger man en "wheel-on" hometrainer, kan det varmt anbefales at brugue et decideret hometrainer dæk som fx. Tacx Trainer Dæk til racercykel.
På en direct-drive smarttrainer som fx. Wahoo Kickr 4 benyttes baghjulet ikke, idet man monterer baggaflen på cyklen direkte på hjemmetræneren. Her monteres bagskifteren direkte på den medfølgende kassette, som er i direkte forbindelse med et svinghjul, der kan simulere den ønskede modstand. Wahoo har også en lidt billigere version af deres Wahoo Kickr, nemlig Kickr Core som har et lidt lettere svinghjul, og her skal der tilkøbes en kassette.
Også Garmin Tacx har et stort udvalg af smart trainere - både med direct-drive og non-direct-drive. En populær model hvor man beholder baghjulet på cyklen er Garmin Tacx Satori, hvor man får en god solid smarttrainer til en lav pris. Tacx har ogå et stort udvalg af billige hometrainere helt op til topmodellen Garmin Tacx Neo 2t T2875 der i 2019 har afløst den meget populære Tacx Neo 2 T2850. Til forskel fra nogle af de lidt billigere hometrainere fra Tacx som fx. Tack Flux 2 der ligesom Whaoo benytter et fysisk svinghjul, så har Neo 2t T2875 ikke et fysisk svinghjul, men benytter 32 elektromagneter til at simulere modstand - det betyder også at Garmin Tacx Neo 2t T2875 som den eneste hometrainer på markedet kan simulere nedkørsler, idet den selv kan dreje med rundt når det går nedad! Det er også den eneste hometrainer, som aldrig skal kalibreres, da den altid måler watt med en meget høj præcision på +/- 1%.
Den absolutte topmodel hos Tacx er ikke en egentlig hometrainer - dvs. det er det så lidt alligevel, men det er det, som går under betegnelsen en Watt-Bike - Her har Tacx kombineret en Neo 2T med en egentlig cykel, og kalder den Tacx Neo Bike - En superfed løsning for dem som ikke ønsker at bruge deres landevejscykel indendørs, og selvom det umiddelbart virker som en dyr løsning, så er det faktisk ikke så slemt, når man tænker på, at en top hjemmetræner koster knap 10.000,- . Også Whaoo har en tilsvarende Wattbike på vej, nemlig Wahoo Kickr Bike som kommer på markedet i starten af 2020.
Når der skal vælges smart hjemmetræner, er der følgende ting du skal tage stilling til:
- Budget
- Hvilken software løsning vil jeg foretrække
- Hvor mange watt skal enheden kunne trække
- Hvor stor en stigningsprocent skal der kunne simuleres
- Ønskes en direct-drive eller en non-direct-drive (wheel-on) løsning (hænger meget sammen med budget)
Når man skal vælge Watt så er fingerreglen at jo flere watt som enheden kan trække, jo mere naturtro vil fornemmelsen på hjemmetræneren være - så selvom man ikke kan træde de 2200 watt som en Garmin Tacx Neo 2t T2875 kan trække, så vil man opleve en langt mere naturtro oplevelse på cyklen, end på en hometrainer som fx. Wahoo Kickr Snap .
Hos Pulsure.dk har vi taget skridet fuldt ud og etableret et E-Cycling Lab, hvor man kan prøve følgende løsninger fra hhv. Wahoo, Elite, Stages og Tacx:
Tacx:
Wahoo:
- Wahoo Kickr Core
- Wahoo Kickr Version 5
- Wahoo Kickr Bike
- Wahoo Climb (Stigningssimulator)
- Wahoo Headwind (blæser der simulere vindmodstand)
Elite:
Stages:
Alle oventående løsninger er koblet op på Zwift og du er velkommen til at komme og prøve - enten med en af vores Cannondale cykler, eller du kan medbringe din egen cykel. Vi har desuden bad og omklædning hvis det skulle være nødvendigt.
Vi har tidligere også solgt Bkool hometrainere men i 2019 har Bkool indstillet produktionen af Bkool smarttrainere, og de sælges således ikke mere - hverken hos Pulsure.dk eller andre steder.