Elektrolytter og energiprodukter - hvad er det og hvordan virker det?

Der er mange faktorer, der spiller en væsentlig rolle, når det kommer til optimering af præstationsevnen under træning og konkurrence. Blandt disse faktorer er både opretholdelsen af væskebalancen med elektrolytter (salttabletter) samt energiindtaget før, under og efter træning.

I denne artikel vil vi derfor komme nærmere ind på, hvad elektrolytter er og hvorfor elektrolytter er et essentielt værktøj til enhver atlet, der gerne vil være i stand til at yde sit maksimale i udholdenhedssport som f.eks. løb og cykling. I samme ombæring vil vi dykke ned i det store spørgsmål omkring indtag af energi med energi-gels og energibarer for at kunne præstere bedst muligt.

Hvad er elektrolytter godt for og hvorfor skal man bruge elektrolytter?

Når man dyrker sport og motion, så generer kroppens muskler varme, hvilket vil få kropstemperaturen til at stige. Gennem sved forsøger kroppen dog at regulere kropstemperaturen, men denne proces er samtidig medvirkende til, at man løbende mister væske og salt. Den mistede mængde væske og salt skal erstattes, hvis man vil undgå dehydrering, overophedning og muskelkramper, da dette - ikke overraskende - vil resultere i en nedsat præstationsevne.

Ifølge Team Danmark er det særligt atleter, der konkurrerer i udholdenhedsdiscipliner af længere varighed (på mere end 1 minut), som kan rammes negativt, hvis salt- og væsketabet bliver for stort. Ja, faktisk kan nogle miste helt op til 3-4 gram salt i forbindelse med 1-2 timers træning, mens nogle atleter samtidig kan svede mere end 2 liter væske ud i timen, såfremt der arbejdes hårdt under varme betingelser.

Elektrolytter i form af brusetabletter kan dog hjælpe med at holde os hydreret, da de indeholder en række essentielle salte, herunder natrium, kalium, calcium og magnesium, som er med til at binde væsken, vi indtager. Ved at indtage elektrolytter sammen med væske kan man derfor optimere sin præstationsevne ved at opretholde en god salt- og væskebalance, da vi altså derved kan undgå at dehydrere, overophede og få muskelkramper.

Sådan kan man bruge energi-gels og energibarer til træning

For at kunne yde optimalt under træning og konkurrence samt restituere på bedst mulig vis, er det vigtigt, at kroppen har nok energi. Energien får de fleste primært gennem kulhydrater, som både har en vigtig rolle som brændstof til træning og til restitution. 

Lad os endnu engang ty til Team Danmark og tage et kig på deres anbefalinger til dagligt kulhydratindtag ved forskellige træningsmængder og træningsintensiteter. Her fremgår det, at hvis man f.eks. dyrker mere end 2 timers moderat-til-højintens træning, anbefales det, at man skal have mellem 7-10 gram kulhydrat pr. kg. kropsvægt. 

Det vil altså sige, at en person der vejer 80 kg. anbefales at indtage mellem 560-800 gram kulhydrat i løbet af dagen for selve træningspasset. Det er mange kulhydrater.

Indtaget af kulhydrater fordeler sig selvfølgelig over hele dagen - både før, under og efter træning. Den fulde mængde af kulhydrater kan dog være svær at indtage gennem “almindelig” mad, da det ofte fylder mere i maven og ikke altid er lige praktisk at have med på den lange løbetur eller cykeltur. 

Ifølge Team Danmark kan man faktisk tømme sine muskelglykogendepoter ved en hård træning af 60-90 minutters varighed - og derfor kommer energi-gels og energibarer virkelig til deres ret, eftersom de er propfyldte med hurtigtoptagelige kulhydrater og samtidig er let tilgængelige. 

Energi-gels

Energi-gels, som oftest anvendes inden og under træning, indeholder typisk mellem 20-30 hurtigtoptagelige kulhydrater pr. gel og kan med lethed indtages, selv når der er fart over feltet. 

Følger man Team Danmarks råd, så anbefales atleter at indtage op til 1 gram kulhydrat pr. kg. kropsvægt pr. time under træning med moderat intensitet, såfremt træningspasset varer mere end en time. Hvis vi, ligesom tidligere, tager udgangspunkt i en person på 80 kg., bør vedkommende altså indtage 3-4 energi-gels i løbet af en time for at sikre sig, at energidepoterne er fyldt op. 

Dog er det vigtigt at bemærke, at det for nogen kan give maveproblemer, hvis man indtager en stor mængde energi-gels over kort tid, hvilket bogstaveligt talt vil være noget l*rt. Derfor er det nødvendigt at teste indtaget af energi-gels for at se, hvad ens mave kan holde til.

Energibarer

På samme måde som energi-gels, er energibarer ligeledes en fremragende kilde til at få fyldt kulhydratdepoterne op både før, under og efter træning. De fleste foretrækker dog at spise en energibar enten før eller efter træning, da det kan være en smule besværligt at spise en bar, mens man drøner afsted til et halvmarathon. 

Timingen af kulhydratindtaget spiller ligeledes en vigtig rolle for enhver, der gerne vil være i stand til at præstere sit optimale - og som så mange gange tidligere i denne artikel tager vi udgangspunkt i Team Danmarks ekspertise. Anbefalingerne hertil lyder på, at atleter bør indtage 1-4 gram kulhydrat pr. kg. kropsvægt i timerne forud for en træning, mens det anbefales at indtage 1 gram kulhydrat pr. kg. kropsvægt umiddelbart efter træning.   

Energibarer indeholder typisk flere kulhydrater end energi-gels, hvorfor en bar er en fremragende kilde til at fylde kulhydratdepoterne inden træning. Samtidig er kulhydrater medvirkende til at fremme restitution, hvilket altså betyder, at energibarer ligeledes bliver en hurtig og let kilde til kulhydrater, som altså vil optimere resitueringsfasen. 

 

High5 elektrolytter, energi-gels og energibarer til cykling og løb

Hos Pulsure.dk er vi forhandler af High5, som laver ernærings- og energiprodukter til udholdenhedsatleter. High5 blev stiftet tilbage i 1994 af to britiske triatleter, der selv konkurrerede i nogle af de hårdeste konkurrencer i verden. Begge stiftere af High5 var derfor yderst bevidste om, at deres produkter skulle være kvalitetsfyldte og effektive. 

Derfor blev der opstillet følgende krav til High5-produkterne:

  • De skulle have den tilsigtede virkning
  • De skulle have en let og god smag
  • De skulle være stabile for maven
  • De skulle være praktiske at anvende

I forbindelse med High5’s produktudvikling er energi- og ernæringsprodukterne blevet testet sammen med topatleter for at sikre, at ovenstående krav overholdes - og i dag består sortimentet af High5 produkter således af alt fra elektrolytter til energi-gels og energibarer.

High5 elektrolytter

I vores udvalg af High5 energiprodukter finder du eksempelvis High5 Zero Tabs elektrolytterne, som er en brusetablet, der indeholder alle de nødvendige salte for at opretholde en optimal væske- og saltbalance, så du kan undgå dehydrering. Salttabletterne indeholder desuden en række essentielle mineraler, som hjælper musklerne med at undgå krampe.

Elektrolytterne fra High5 fås i en masse forskellige smagsvarianter, og kan både købes enkeltvis og i kasser i form af henholdsvis High5 Zero Tabs 1 Kasse - 8 Rør og High5 Zero Tabs - Mix 5 Rør

High5 energi-gels og energibarer

High5 producerer i dag en af de absolut mest populære energi-gels på markedet, og hvis du selv har løbet et officielt motionsløb, så er der god chance for, at du har snuppet en High5 Energy Gel langs ruten. High5 er nemlig officiel ernæringspartner ved mere end 500 løb og events rundt omkring i verden.

Her hos Pulsure.dk kan du købe en High5 Energy Gel Mix Kasse, som består af 20 stk. energi-gels med fem forskellige smagsvarianter. Hver energi-gel indeholder 23 gram kulhydrat, der frigiver energi fra både hurtige og langsomme kulhydrater, hvilket sikrer en jævn tilgang af energi, mens maven samtidig bliver skånet. Energi-gelerne er derfor ideelle til træning og konkurrence - f.eks. i forbindelse med et marathon.

Udvalget af High5 energiprodukter består ligeledes af energibarer, som både kan købes enkeltvis og i kasser med 12 stk. High5 Energibar indeholder 35 gram kulhydrat, og smager så lækkert, at den ligeså vel kan spises som en snack. 

Ligesom det er tilfældet med energi-gelerne, fås High5 energibaren i flere forskellige smagsvarianter.

For at opsummere det kort: 

Hvis du er på udkig efter energi, som har en fantastisk smag, er praktisk at anvende og ikke mindst er stabilt for maven, så er High5’s energiprodukter ideelle for dig.